AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Sýkora uzdičková
  • Latinský název
  • Baeolophus wollweberi

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:sýkorovití
Rod:sýkora
Druh:sýkora uzdičková

Facebook

Sýkora uzdičková

Sýkora uzdičková
(Baeolophus wollweberi)

Popis zvířete

Sýkora uzdičková (Baeolophus wollweberi) je malý zpěvný pták z čeledi sýkorovitých.

Svrchu je převážně šedá, ze spodní strany bílá s tmavě šedě zbarvenými končetinami, na hlavě má výraznou černou kresbu, šedočernou chocholku, černé hrdlo a krátký černý zobák.

K životu preferuje zejména dubové lesy a jalovcové porosty ve vyšších nadmořských výškách na území východní a jihovýchodní Arizony a jihozápadního Nového Mexika ve Spojených státech až po jižní Mexiko. Je stálá a přes zimu se často připojuje k menším smíšeným hejnům. Potravu vyhledává zejména na stromech, kde přednostně požírá hmyz, zejména housenky, ale také semena a různé plody. Často si tvoří také zásobárny, kam si ukládá potravu pro pozdější potřebu. Hnízdí v dutinách stromů, často již i vyhloubených a opuštěných datli, které vystýlá měkkým materiálem.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii