AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Talapoin severní
  • Latinský název
  • Miopithecus ougouensis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:primáti
Čeleď:kočkodanovití
Rod:kočkodan
Druh:talapoin severní

Váhy a míry

  • Délka:
  • 45 cm
  • Hmotnost:
  • od 0,8 do 1,3 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 158 do 166 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1
  • Délka života:
  • 27 let

Facebook

Talapoin severní

Talapoin severní
(Miopithecus ougouensis)

Popis zvířete

Talapoin severní je nejmenším kočkodánem, obývá bažinaté pralesy centrální Afriky od Gabunu, Kamerunu a JZ Konga po Angolu.

Mládě, které se narodí po 158-166 dnech březosti má hmotnost 230 g, což představuje asi 1/5 hmotnosti matky. Talapoin má relativně velkou mozkovou část hlavy. Dají se rozlišit divoké pralesní tlupy o 60-70 členech a dvojnásobná uskupení, která se přiživují na polích kolem osad domorodců.

V kterých českých ZOO je k vidění