AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Tamarín tmavohřbetý
  • Latinský název
  • Saguinus nigricollis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Nadrád:placentálové
Řád:primáti
Podřád:vyšší primáti
Čeleď:malpovití
Druh:tamarín tmavohřbetý

Váhy a míry

  • Délka:
  • 22 cm
  • Hmotnost:
  • 475 g

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 140 dnů
  • Délka života:
  • do 14 roky

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Tamarín tmavohřbetý

Tamarín tmavohřbetý
(Saguinus nigricollis)

Popis zvířete

Tamarín tmavohřbetý (Saguinus nigricollis) se vyskytuje v Kolumbii, Brazílii, Ekvádoru a Peru. Upřednostňuje tropické deštné lesy, najdeme ho v nadmořských výškách pod 900 m.n.m.

Popis

Tamaríni patří společně s kosmany, lvíčky a kalimikem do skupiny ploskonosých opic, čeledi kosmanovitých. Pro všechny je společný drobný vzhled a nehty místo drápů. Tělo jim pokrývá hustá a měkká srst. Na hlavě najdeme nejrůznější ozdoby z prodloužené srsti – štětičky kolem uší, licousy, vousy, hřívy či chocholky. Ocas, delší než trup, není nikdy chápavý.

Tamarín tmavohřbetý má, jak už jeho české pojmenování napovídá, srst tmavé barvy, jen na hlavě okolo čenichu a tlamy najdeme bílá místa. Samice jsou u tohoto druhu vždy o něco větší než samci.

Způsob života

Tamaríni žijí v malých skupinách čítajících 4 až 12 jedinců. Denní aktivitu zahajují ve srovnání s ostatními primáty o něco později, a to asi hodinu po východu slunce. Tamarín tmavohřbetý se žíví rostlinnou stravou, ovocem, semeny, oříšky, nektary ale také hmyzem.

Rozmnožování

Po březosti dlouhé přibližně 140 dní porodí samice mláďata. Zajímavé je, že v 78 % případů přijdou na svět dvojčata. S péčí o narozené potomky pomáhá otec i ostatní dospělí členové skupiny. První dny života stráví malý tamarín na břiše jednoho z rodičů, kde se pevně drží srsti. Přibližně po třech týdnech začne prozkoumávat nejbližší okolí, rodiči se však nechá vozit ještě minimálně tři až čtyři týdny. Pohlavně dospívají ve věku dvou let.

Tamaríni tmavohřbetí jsou ohroženi hlavně ztrátou původního životního prostředí.

V kterých českých ZOO je k vidění