AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Tamarín vousatý
  • Latinský název
  • Saguinus imperator

Známé také jako

  • tamarín císařský

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Nadrád:placentálové
Řád:primáti
Podřád:vyšší primáti
Čeleď:kosmanovití
Rod:tamarín
Druh:tamarín vousatý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 23 do 26 cm
  • Délka ocasu:
  • od 35 do 41 cm
  • Hmotnost:
  • 450 g

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 140 do 145 dnů

Facebook

Tamarín vousatý

Tamarín vousatý
(Saguinus imperator)

Popis zvířete

Tamarín vousatý žije v oblasti Jihozápadní Amazonie ve východním Peru, severní Bolívii a západní Brazílii. Nejčastěji se vyskytuje na stromech v menších rodinných skupinkách.

Na horním pysku má Tamarín vousatý mohutný bíly knír, tělo je hnědavé a ocas černý.

Samice rodí obvykle dvě mláďata po 140-145 dnech březosti. Mláďata nosí rodiče a jejich sourozenci. Žijí v paru se svými mlaďaty.

V kterých českých ZOO je k vidění