AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Tamarín žlutoruký
  • Latinský název
  • Saguinus midas

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Nadrád:placentálové
Řád:primáti
Podřád:vyšší primáti
Čeleď:kosmanovití
Rod:tamarín
Druh:tamarín žlutoruký

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 20 do 28 cm
  • Délka ocasu:
  • od 31 do 44 cm
  • Hmotnost:
  • od 400 do 650 g

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 140 do 168 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1 - 2
  • Délka života:
  • 10 let

Facebook

Tamarín žlutoruký

Tamarín žlutoruký
(Saguinus midas)

Popis zvířete

Tamarín žlutoruký se vyskytuje v oblasti od Surinamu po severovýchodní Brazílii. Žije v nížinných i horských pralesích, převážně kolem vodních toků. Obvykle se nachází ve výšce 5 metrů nad zemí a z místa na místo se pohybuje v korunách stromů. Je považován za výborného skokana, dokáže skočit na zem z výšky až 20 metrů. Pohlavně dospívá v 16 - 20 měsících. Dožívá se 10 i více let.

Tamarín žlutoruký žije v menších skupinách, aktivuje přes den a živí se hmyzem, plody, semeny, kvyty, listy, vajíčky a drobnými obratlovci.

V kterých českých ZOO je k vidění