AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Tapír horský
  • Latinský název
  • Tapirus pinchaque

Známé také jako

  • tapír Roulinův

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:lichokopytníci
Čeleď:tapírovití
Rod:tapír
Druh:tapír horský

Váhy a míry

  • Délka:
  • 1,8 m

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Tapír horský

Tapír horský
(Tapirus pinchaque)

Popis zvířete

Tapír horský (Tapirus pinchaque), někdy též tapír Roulinův, je savec patřící do řádu lichokopytníků, čeledi tapírovitých.

Popis

Má nejdokonalejší srst ze všech čtyřb druhů tapírů: je hustá, tmavohnědá až černá a chrání tapíra proti chladu v jeho domově ve vysoké nadmořské výšce. Pysky a uši má obvykle lemované bílou srtsí. Dospělý jedinec dorůstá až 1,8 m délky. Je to ohrožený druh.

Způsob života

Tapír horský je býložravec a přežvýkavec. Přes den hledá stín pod porostem keřů a menších stromů, za potravou vyráží až navečer. Jsou to samotářská zvířata (až na matky s mláďaty). Tapír horský se vyskytuje na severozápadě Jižní Ameriky. Jeho trus obsahuje mnoho nepoškozených semen, tím tapíři pomáhají v rozšiřování rostlinstva a tudíž i při regeneraci lesa.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii