AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Tapír jihoamerický
  • Latinský název
  • Tapirus terrestris

Známé také jako

  • tapír americký

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:lichokopytníci
Čeleď:tapírovití
Rod:tapír
Druh:tapír jihoamerický

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 77 do 108 cm
  • Délka:
  • od 1,8 do 2,5 m
  • Hmotnost:
  • 270 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 400 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1
  • Délka života:
  • od 25 do 30 let

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Tapír jihoamerický

Tapír jihoamerický
(Tapirus terrestris)

Popis zvířete

Tapír jihoamerický (Tapirus terrestris) známý také pod názvem tapír americký, je velký lichokopytník z čeledi tapírovitých.

Tapír jihoamerický dorůstá 1,8 - 2,5 m s hmotností okolo 270 kg a výškou v kohoutku mezi 77 - 108 cm. Je porostlý krátkou, štětinatou obvykle tmavě hnědou srstí. Má mohutné tělo s poněkud krátkými končetinami, krátkým pohyblivým chobotem a nízkou, vzpřímenou hřívou, která se táhne od temena až po úroveň lopatek. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mláďata jsou hnědá se světlým pruhováním a skvrněním. Mláďata tapírů vypadají jako mláďata divokých prasat.

Obývá amazonský prales východně od And v rozmezí od Venezuely, Kolumbie a Guyanu na severu, po Brazílii, Argentinu na jihu a Bolívii, Peru a Ekvádor na západě. Od roku 2002 je v Červeném seznamu ohrožených druhů IUCN z důvodu lovu a ztráty přirozeného biotopu označen jako zranitelný (Vulnerable), i přesto je stále nejhojnější ze čtyř druhů tapírů.

Tapír jihoamerický žije samotářsky a velmi skrytě. Většinou se zdržuje v blízkosti vodních ploch, kde se v případě přímého ohrožení často ukrývá. I přes svůj mohutný vzhled umí dobře plavat, potápět se a i na skalnatých terénech vyvinout poměrně vysokou rychlost. Mezi jeho hlavní predátory patří krokodýli, jaguáři a pumy, které na tapíry často útočí i v noci. Je býložravý, požírá listy, pupeny, výhonky, plody a vodní rostliny. Samci jsou vysoce agresivní a se samicí se sdružují jen na pár dnů v období páření. Samice rodí asi po 400 denní březosti jedno mládě vážící 4 - 7 kg. S matkou zůstává nejméně rok. Ve volné přírodě se tapír jihoamerický dožívá přibližně 25 - 30 let.

V České republice tapíra jihoamerického chová Zoologická zahrada Praha, Zlín, Jihlava, Brno a Ústí nad Labem.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění