AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Tarbík velký
  • Latinský název
  • Jaculus orientalis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:hlodavci
Podřád:myšovci
Čeleď:tarbíkovití
Druh:tarbík velký

Váhy a míry

  • Délka:
  • 12 cm
  • Délka ocasu:
  • do 20 cm

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 25 dnů
  • Počet mláďat:
  • 2 - 10

Facebook

Tarbík velký

Tarbík velký
(Jaculus orientalis)

Popis zvířete

Tarbík je známý svou podobností s drobnými klokany.Je to hlodavec obývající rozmanitá stanoviště od písčitých polopouští po mořská pobřeží a svahy hor. Hrabe si až 2 m hluboké spirálovité chodby s komůrkou na konci. V nejchladnějších a nejdeštivějších období roku může upadnout do strnulosti podobné zimnímu spánku.

Tarbík velký je převážně samotářský, dokáže vyskočit i do výšky 1 m.

Zadní končetiny jsou až 4x delší než přední, ocásek tvoří oporu těla, předními si přidržuje potravu u tlamičky.

Živí se převážně kořínky, listy, hlízy a semeny, které hledá hlavně v noci.

V kterých českých ZOO je k vidění
Podobná zvířata: