AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Tchoř černonohý
  • Latinský název
  • Mustela nigripes

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:lasicovití
Druh:tchoř černonohý

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Tchoř černonohý

Tchoř černonohý
(Mustela nigripes)

Popis zvířete

Tchoř černonohý (Mustela nigripes) je ohrožená šelma z čeledi lasicovitých. Jeho domovem byly severoamerické Velké pláně.

Je považován za nejvzácnějšího severoamerického savce, v roce 1985 přežívalo jen 31 jedinců (někdy se uvádí pouhých 18). Stalo se tak v důsledku hubení psounů, kteří jsou jeho hlavní potravou, a jejichž nory mu slouží jako úkryt. Poslední žijící zvířata byla odchycena a chována v zajetí. Roku 1994 bylo v Národním parku Badlands vypuštěno 36 jedinců, v následujících letech bylo několik stovek tchořů přemístěno do psouních kolonií nacházejících se na chráněných územích.

V současnosti žijí v sedmi zoologických zahradách, v severovýchodní Montaně, západní Jižní Dakotě a v jihovýchodním Wyomingu.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii