AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Terej modronohý
  • Latinský název
  • Sula nebouxii

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:veslonozí
Čeleď:terejovití
Rod:terej
Druh:terej modronohý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 76 do 84 cm
  • Hmotnost:
  • od 1,3 do 1,8 kg

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Terej modronohý

Terej modronohý
(Sula nebouxii)

Popis zvířete

Terej modronohý (Sula nebouxii) je mořský pták z čeledi terejovitých. Dorůstá 76-84 cm a váží 1,3-1,8 kg, má hnědá křídla, hlavu a krk, bílou spodinu těla, žluté oči a modré končetiny, díky kterým získal i svůj název. Obě pohlaví jsou si velmi podobná, samci jsou pouze o něco menší a mají tmavší oči a světlejší končetiny. Hnízdí na skalnatých pobřežích Severní a Jižní Ameriky a na tropických a subtropických ostrovech, převážně pak na Galapágách. Živí se rybami, které loví nejčastěji střemhlavým útokem z výšky. Při námluvách samci široce roztahují křídla, vztyčují ocas a hlavu se zobákem namířeným vzhůru, „tančí“ kolem samice a představují jí své modré končetiny. Samci s tmavšími končetinami jsou pro ně totiž atraktivnější. Je monogamní a hnízdí na zemi. Každá snůška čítá 1-3 světle modrá nebo zelená vejce, na kterých sedí asi 41 dnů.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: