AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Tereka jednovousá
  • Latinský název
  • Podocnemis unifilis

Známé také jako

  • tereka kolumbijská
  • tereka žlutohlavá
  • terekay
  • želva terekay

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:želvy
Čeleď:terekovití
Druh:tereka jednovousá

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 40 do 70 cm
  • Hmotnost:
  • do 8 kg

Facebook

Tereka jednovousá

Tereka jednovousá
(Podocnemis unifilis)

Popis zvířete

Tereka jednovousá patří mezi velké jihoamerické říční želvy. Má černý nebo hnědý krunýř, po stranách hlavy má žluté skvrny, které jsou nejzřetelnější u mláďat. Samice může být až dvakrát větší než samec. Mezi očima se terekám táhne typický podélný žlábek, na "bradě" mají jediný vousek. Její blízká příbuzná, tereka velká, je jednou z největších sladkovodních želv.

Vyskytuje se v jezerech a nádržích Kolumbie, Brazílie, zasahuje i do Peru a Brazílie.

Ochrana druhu

Tereka jednovousá patří stejně jako ostatní druhy terek mezi druhy ohrožené vyhynutím. Německý cestovatel A. Humboldt a anglický přírodovědec H.W. Bates odhadli v 19. století množství těchto želv ve vodách Amazonky a Orinoka na desítky milionů jedinců. Tento počet se však do současnosti velmi snížil a jejich hubení bohužel pokračuje i nadále.

V kterých českých ZOO je k vidění
Podobná zvířata: