AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Titi rezavý
  • Latinský název
  • Callicebus moloch

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:primáti
Podřád:opice
Čeleď:malpovití
Rod:titi
Druh:titi rezavý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 27 do 43 cm
  • Délka ocasu:
  • od 35 do 55 cm
  • Hmotnost:
  • od 0,7 do 1 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 160 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1

Facebook

Titi rezavý

Titi rezavý
(Callicebus moloch)

Popis zvířete

Titi rezavý (Callicebus moloch), známý též pod názvem vdovka ryšavá, je malý primát a známý zástupce čeledi malpovitých (Cebidae) obývající husté tropické pralesy a houštiny poblíž řeky Amazonky a Orinoka ve střední Brazílii.

Je 27-43 cm dlouhý, váží kolem 0,7 až 1 kg a jeho ovíjivý ocas měří 35-55 cm. Stejně jako ostatní titiové má zavalitou postavu a hustou srst, která je na hřbetě většinou skvrnitě hnědá a na břišní straně těla zbarvena do rezava. Objevují se však i jedinci ze stejně zbarvenou srstí po celém těle. Dále má černou obličejovou masku, zadní končetiny delší než přední a ušní boltce téměř zcela skryté v dlouhé srsti.

Je aktivní ve dne a žije v menších skupinách tvořených jedním samcem, samicí a jejich mláďaty. Titi rezavý je silně teritoriální a jeden pár si obhajuje velké území o rozloze 6-12 h. Za potravou, kterou tvoří především ovoce, listy, květy, stonky, drobný hmyz nebo ptačí vejce, se vydává brzy ráno a zbytek dne tráví většinou odpočinkem nebo klidnějším pohybem. Často můžeme vidět pár se vzájemně propletenými ocasy, čímž si upevňují rodinné a vzájemné svazky. Je to velice hlasitý primát, který se dorozumívá pronikavými pokřiky.

Samice rodí většinou jedno mládě po 160 denní březosti, které je odstaveno ve věku 8 měsíců.

Stejně jako většina obyvatel tropického pralesa je nejvíce ohrožován ztrátou přirozeného biomu. V Červeném seznamu IUCN ho nalezneme v kategorii málo dotčených druhů (Least Concern), v CITES v příloze II.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii