AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Trnorep severoafrický
  • Latinský název
  • Uromastyx acanthinurus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:šupinatí
Podřád:ještěři
Čeleď:agamovití
Druh:trnorep severoafrický

Váhy a míry

  • Délka:
  • do 45 cm

Facebook

Trnorep severoafrický

Trnorep severoafrický
(Uromastyx acanthinurus)

Popis zvířete

Trnorep severoafrický žije obvykle v menších koloniích v kamenitých a skalnatých pouštích severní Afriky (kromě Egypta). Volným pískům se vyhýbá, protože z nich nemůže vyhrabávat své nory. Vstupy do nor uzavírá svým silným ocasem s prstenci ostrých trnovitých šupin.

Živí se výhonky rostlin, listy, květy, plody a hmyzem.

Rozmnožování

Samice klade 6 - 28 vajec, inkubační doba je 72 - 128 dnů.

V kterých českých ZOO je k vidění