AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ťuhýk obecný
  • Latinský název
  • Lanius collurio

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:ťuhýkovití
Rod:ťuhýk
Druh:ťuhýk obecný

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 17 do 20 cm
  • Rozpětí křídel:
  • 30 cm
  • Hmotnost:
  • 30 g

Facebook

Ťuhýk obecný

Ťuhýk obecný
(Lanius collurio)

Popis zvířete

Ťuhýk obecný (Lanius collurio) je malý ťuhýkovitý pěvec vyskytující se na velkém území Eurasie a zimující v tropické Africe.

Popis

Ťuhýk obecný je výrazně menší než jeho příbuzný ťuhýk šedý. Má silné šedé končetiny, hákovitý zobák se zubovitým výběžkem, zejkem, v horní čelisti, a poměrně dlouhý ocas. Mezi pohlavími je výrazně vyvinut sexuální dimorfismus. Samec má hnědý až červenohnědý hřbet, bílé břicho, černošedý ocas s bílou spodinou, šedé temeno hlavy a zátylek a černou masku. Samice je na břiše kropenatá, hlavu má stejně zbarvenou jako hřbet a černou masku postrádá.

Chování

Ťuhýka obecného nalezneme v otevřených krajinách porostlými trnitými keři. V České republice je letním hostem, kterého můžeme v přírodě zahlédnout mezi dubnem a zářím, kdy emigruje do východní a jižní Afriky.

Jde o typického masožravce živícího se především větším hmyzem, např. brouky, kobylkami, sarančemi, crvčky, nebo drobnými savci, které napichuje na ostnaté větévky keřů.

Obecně se nijak výrazně hlasově neprojevuje. Jako varovné volání používá chraptivé „gek-gve“, při vzrušení mlaskavé „ček“. Zpěv je nevýrazný a tichý, složen z drsných a vrzavých zvuků.

Ťuhýk obecný si své hnízdo, tvořené z kořínků, větviček nebo trav, staví v keřích, zvláště v těch trnitých, kde je dobře chráněno před mnoha predátory. Hnízdí jednou ročně od května do července a klade 5 až 6 vajec, na kterých sedí především samice po dobu 14 dní. Mláďata opouštějí hnízdo ve 12-15 dnech života.

Výskyt a početnost v ČR

V České republice je ťuhýk obecný rozšířen téměř na celém území, od nížin až po hory v nadmořské výšce 1000 m n. m.. V posledních desetiletích byl v Česku zaznamenán pomalý vzrůst počtů hnízdících párů, v letech 2001-2003 jich bylo zhruba 30-60 tisíc.[1]

Poddruhy

- Ťuhýk evropský (Lanius collurio collurio)
- Ťuhýk anglický (Lanius collurio juxtus)
- Ťuhýk kavkazský (Lanius collurio kobylini)
- Ťuhýk sibiřský (Lanius collurio pallidifrons)



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii