AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Tuleň kroužkovaný
  • Latinský název
  • Pusa hispida

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:šelmy
Podřád:psotvární
Čeleď:tulenoňovití
Druh:tuleň kroužkovaný

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 85 do 160 cm
  • Hmotnost:
  • od 40 do 90 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 9 měsíců

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Tuleň kroužkovaný

Tuleň kroužkovaný
(Pusa hispida)

Popis zvířete

Tuleň kroužkovaný (Pusa hispida), je tuleň obývající severní pobřeží Evropy, Asie a Ameriky.

Popis

Dospělí jedinci měří 85 - 160 cm a váží 40 - 90 kg. Jsou světle šedí s černým tečkováním; skvrny jsou často obklopeny světlými prstenci. Jsou malí a buclatí. Rypáky mají krátké a úzké.

Rozsah a stanoviště

Vyskytují se v celém Severním ledovém oceanu. Lze je nalézt i ve vodách Baltského a Beringova moře. Dávají přednost odpočinku na ledových krách, které je posouvají dál na sever. Některé poddruhy mohou být nalezeny i ve sladkých vodách.

Způsob života

Samička dosáhne pohlavní zralosti me 5 - 7 rokem, zatímco samci kolem 6 - 8 roku. Samičky rodí mláďata na ledové kře od poloviny března do počátku dubna. Březost trvá přibližně devět měsíců. Tulení mláďata jsou závislá na mateřské péči 40 dní, kdy si vybudují silnou tukovou vrstvu. Tuleni kroužkovaní jsou ploutvonožci, kteří si v ledu udržují otvor, kolem kterého mají svá stanoviště.

Páření začíná od srpna do září. Samci si hledají volnou samičku se kterou stráví před pářením několik dní. Poté si hledá jinou samičku.

Přirozenými nepřáteli jsou kosatky, lední medvědi, vlci a rosomáci. Jsou důležitou složkou potravy ledních medvědů. Kromě kromě ledních medvědů je ohrožuje i globální oteplování.

Potrava

Tuleni kroužkovaní se živí treskami, sledi, síhami, okouny, korýši.

Hospodářský význam

V arktické Kanadě jsou mladí tuleni loveni u zamrzajících trhlin v ledu.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: