AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Uakari šarlatolící
  • Latinský název
  • Cacajao calvus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:primáti
Podřád:opice
Čeleď:malpovití
Rod:uakari
Druh:uakari šarlatolící

Váhy a míry

  • Délka:
  • 57 cm
  • Délka ocasu:
  • 15 cm
  • Hmotnost:
  • od 1,5 do 3 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 182 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1
  • Délka života:
  • 20 let

Facebook

Uakari šarlatolící

Uakari šarlatolící
(Cacajao calvus)

Popis zvířete

Uakari šarlatolící (Cacajao calvus), známý též pod názvy červenolící, červený nebo stromový, je středně velký primát obývající tropické deštné lesy v Brazílii, Peru a Kolumbii. V roce 2004 jej Světový odpor pro ochranu druhů (IUCN) zařadil do kategorie téměř ohrožených druhů, za což může především masivní ztráta přirozeného biomu a v mnoha lokalitách i průběžné pronásledování a lov.

Popis

Nejnápadnějším znakem této opice je lysý obličej s růžovou až sytě rudou barvou. Čím tmavější má obličej barvu, tím je jedinec zdravější, čehož se samice drží při hledání partnera v období rozmnožování. Zbarvení dlouhé a husté srsti se liší podle poddruhů od nažloutlé až po rudě hnědou. V poměru se svým tělem má zvláště krátký a tlustý ocas, který dorůstá sotva 15 cm. Jinak dorůstá velikosti max. 57 cm a váží kolem 1,5-3 kg.

Chování

Je aktivní přes den, kdy tráví většinu času na zemi, občas i na stromech, kde vyhledává potravu, která je tvořena především semeny, ovocem, květy, hmyzem a malými obratlovci. Noci tráví vysoko ve větvích stromů, kde je ve větším bezpečí. Žije ve smíšených skupinách tvořených obvykle 5 až 30 jedinci, občas se však počet uakarů v jedné skupině může vyšplhat až na 100 jedinců. Často můžeme tyto skupiny vidět společně s jinými primáty, např. kotuly veverovitými (Saimiri sciureus). Uakari šarlatolící se rozmnožuje v rozmezí mezi říjnem a květnem, přičemž samice produkuje pronikavý pach, kterým láká samce. Po 182 denní březosti rodí jedno mládě, které odstavuje kolem pátého měsíce života. V přírodě se může dožít až 20 let.

Poddruhy

Rozeznáváme u něj celkem čtyři poddruhy, z nichž je každý zařazen do kategorie zranitelných poddruhů:

- Uakari bílý (Cacajao calvus calvus) obývající severozápadní Brazílii.

- Uakari zlatý (Cacajao calvus ucayalii) obývající hranici mezi Peru a Brazílie.

- Uakari červený (Cacajao calvus rubicundus) obývající hranici mezi Kolumbií a Peru.

- Uakari světlohřbetý (Cacajao calvus novaesi) obývající Brazílii.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii