AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Upír obecný
  • Latinský název
  • Desmodus rotundus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:letouni
Čeleď:listonosovití
Rod:upír
Druh:upír obecný

Váhy a míry

  • Délka:
  • 8 cm
  • Rozpětí křídel:
  • 20 cm
  • Hmotnost:
  • 30 g

Biologická data

  • Délka života:
  • od 9 do 20 let

Facebook

Upír obecný

Upír obecný
(Desmodus rotundus)

Popis zvířete

Upír obecný (Desmodus rotundus) někdy nazývaný též upír rudý nebo upír velký je druh tropických netopýrů žijící ve Střední a Jižní Americe.

Synonyma

- Desmodus rufus
- Phyllostoma rotundus

Popis

Tělesné rozměry:

- Délka: tělo 8 cm
- Rozpětí křídel: 20 cm
- Hmotnost: 30 g

Areál rozšíření

Střední a Jížní Amerika, tropické a subtropické oblasti od Mexika po sever Chile a Argentiny

Potrava

Upír obecný se živí výhradně krví teplokrevných živočichů.

Upíři nejsou příliš obratní letci a podobně jako kaloni vysílají ultrazvukové signály nižší frekvence. Existuje teorie, že právě toto znevýhodnění donutilo předka upírů, aby se místo chytání hmyzu za letu živil ektoparazity velkých savců. Společně s krví nasátými cizopasníky tak spořádal i větší či menší množství krve hostitele.

Dnešní upíři jsou plně přizpůsobeni ke konzumaci krve. Stoličky mají téměř úplně redukované, zato řezáky jsou velmi ostré a slouží k naříznutí kůže hostitele. Správné místo, kam kousnout, pozná upír pomocí zvláštního tepločivného orgánu, který mají v okolí nozder.

Způsob života

Přes den se ukrývají na tmavých místech, v jeskyních, v dutinách stromů i v budovách, často ve velkých koloniích, někdy společně s dalšími druhy netopýrů. Vylétávají, teprve když je úplná tma, a hledají hostitele. Létají pomalu a nízko nad zemí.

K hostiteli málokdy přilétávají, jakmile nějakého objeví, přistanou na zem a dojdou po čtyřech.

Délka života: nejstarší známý exemplář ve volné přírodě 9 let, v zajetí až 20 let



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii