AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ústřičník velký
  • Latinský název
  • Haematopus ostralegus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Čeleď:ústřičníkovití
Rod:ústřičník
Druh:ústřičník velký

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Ústřičník velký

Ústřičník velký
(Haematopus ostralegus)

Popis zvířete

Ústřičník velký (Haematopus ostralegus) je bahňák s čeledi ptáků ústřičníkovitých.

Spodní stranu těla, břicho a ocas, má zbarvený bíle. Zbytek těla je černý. Nohy a dlouhý zobák má červený. Samec a samice jsou zbarveny stejně, pouze mladí jedinci mají na hřbětě světlé šupiny. Při letu jsou na křídlech zřetelné bílé proužky.

Ústřičník velký se vyskytuje převážně v Evropě na mořském pobřeží a na přímořských loukách, kde také hnízdí. Ve 20. století se začal postupně rozšiřovat do vnitrozemí. Ptáci ze severu se na zimu stěhují do středomoří.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění
Podobná zvířata: