AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Vačice virginská
  • Latinský název
  • Didelphis virginiana

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Podtřída:vačnatci
Řád:vačice
Čeleď:vačicovití
Druh:vačice virginská

Facebook

Vačice virginská

Vačice virginská
(Didelphis virginiana)

Popis zvířete

Vačice virginská (Didelphis virginiana) je velmi přizpůsobivá a aktivně zvětšuje svůj areál v Severní Americe. Využívá výhody plynoucí z osídlení člověkem, hnízdí v hromadách stavebního odpadu či v přístavbách, vyhledává odpadky. Je všežravá a mezi její potravu patří ponravy, ptačí vajíčka, ale i květiny, ovoce a zdechliny. Vačice virginská je největší americký vačnatec. Je aktivní v noci a obvykle žije terestricky (na suché pevné zemi), k tomu i dobře šplhá a plave. Není sice striktně teritoriální, přesto se však mimo dobu páření vyhýbají jedna druhé. Samice může mít až osmnáct mláďat v jednom vrhu, i když počet mléčných bradavek postačuje jen pro třináct. Mláďata, která přežijí, zůstávají přichycena na bradavkách 50 dní a vak opouštějí za 70 dní.

Při vážném ohrožení vačice předstírá smrt, aby tím zmátla predátory. Dokáže ležet na boku až po dobu 6 hodin bez jediného náznaku pohybu. Ústa i oči jsou otevřené a vačice nereaguje na všemožné podněty. Dokonce může vyměšovat hnilobou zapáchající tekutinu z řiti.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii