AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Včela celebeská
  • Latinský název
  • Apis nigrocincta

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Třída:hmyz
Řád:blanokřídlí
Podřád:štíhlopasí
Čeleď:včelovití
Rod:včela
Druh:včela celebeská

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Včela celebeská

Včela celebeská
(Apis nigrocincta)

Popis zvířete

Včela celebeská (Apis nigrocincta) je samostatný druh zařazený do skupiny (podrodu) Apis sensu stricto. Kdysi byl pokládán za pouhý poddruh včely východní. Morfologické odlišnosti na genitáliích trubce činí však z této včely samostatný druh.

Včela celebeská se vyskytuje pouze na jihovýchodním výběžku ostrova Sulawesi. Dříve se v českém geografickém názvosloví používal pro zmíněný ostrov název Celebes. V češtině už vžitý termín se stal podkladem pro české druhové jméno této včely.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii