AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Vdovka dominikánská
  • Latinský název
  • Vidua macroura

Známé také jako

  • vdovka černobílá

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:vdovkovití
Rod:vdovka
Druh:vdovka dominikánská

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 12 do 13 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 6,5 do 8,1 cm

Facebook

Vdovka dominikánská

Vdovka dominikánská
(Vidua macroura)

Popis zvířete

Vdovka dominikánská (Vidua macroura). Vyskytuje se v travnatých savanách, křovinách a plantážích jihovýchodní a jižní Afriky.

Většina z příslušníků rodu vdovka nehýří zářivými a křiklavými barvami. Co ovšem činí tyto druhy nejvíce atraktivními, je samečkův šat v době rozmnožování. U vdovky dominikánské činí délka rýdovacích per až 20 cm.

V době rozmnožování jsou samečci velmi agresivní a zahánějí ze svých oblíbených posedů nebo od zdrojů potravy nejen samce stejného druhu, ale i další drobné ptáky.

Vdovka dominikánská se živí semeny a zrninami.

Rozmnožování

Délka inkubace je 11 – 12 dní. Samice snáší 2 - 4 vejce. V přírodě se páří samec s několika partnerkami, ale o mnohoženství lze hovořit jen s nadsázkou, protože samici péče o potomky končí snesením vejce do hnízda vhodného hostitele. Vdovky jsou totiž typickými hnízdními parazity. Nejčastějším hostitelem je astrild šedý, od jehož mláďat jsou mladé vdovky skoro k nerozeznání.

V kterých českých ZOO je k vidění
Podobná zvířata: