AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Vejcožrout africký
  • Latinský název
  • Dasypeltis scabra

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:šupinatí
Podřád:hadi
Čeleď:užovkovití
Druh:vejcožrout africký

Facebook

Vejcožrout africký

Vejcožrout africký
(Dasypeltis scabra)

Popis zvířete

Vejcožrout africký (Dasypeltis scabra) patří do čeledi užovkovitých a má zadní jedové zuby. Vyskytuje se poměrně vzácně, žije ve větvích a jeho jed není silný. Má hnědé, béžové až písčité zbarvení. Občas se na jeho těle objeví černé či hnědé fleky a pásky.

Na vejcožrouta afrického je možné narazit např. v Egyptě, v oblasti Západní Sahary, v Somálsku, Gambii, Středoafrické republice, Zambii, Ugandě, Zimbabwe a dalších zemích.

Zajímavosti

Živí se pouze ptačími vejci, která mohou být několikrát větší než samotný had. Vejce spolkne celé a po natrávení vyvrhně skořápku. Aby mohl vejce lépe polknout dokáže roztáhnout krční obratle, Roztažení krčních obratlů mu take pomáhá zastrašit útočníky, protože se pak vzhledem podobá kobře.