AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Veleskokan goliáší
  • Latinský název
  • Conraua goliath

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:obojživelníci
Řád:žáby
Čeleď:skokanovití
Rod:veleskokan
Druh:veleskokan goliáší

Váhy a míry

  • Délka:
  • 40 cm
  • Hmotnost:
  • 4 kg

Biologická data

  • Délka života:
  • 15 let

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Veleskokan goliáší

Veleskokan goliáší
(Conraua goliath)

Popis zvířete

Veleskokan goliáší (Conraua goliath) je největší známý druh žáby na světě. Žije na poměrně malém území v západní Africe. Počet jedinců klesá v důsledku lovu a ničení jeho přirozeného prostředí v pralesech.

Popis druhu

Dospělí jedinci dosahují délky trupu až 40 cm a hmotnosti až 4 kg. Veleskokan goliáší je známý svojí výjimečnou schopností skákat - nejdelší zaznamenané skoky měří až 6 metrů. Dvěma až třemi takovými skoky se však žáby obvykle unaví. Dožívá se věku až 15 let. O jeho rozmnožování je dosud známo velmi málo; v zajetí přežívá obtížně a nerozmnožuje se.

Biotop

Veleskokan goliáší žije zpravidla v rychle tekoucích řekách s písčitým dnem v Kamerunu a Rovníkové Guinei protékajících pralesními oblastmi s vysokou teplotou a vlhkostí vzduchu. Voda v těchto řekách bývala čistá a bohatá na kyslík; od konce 20. století však místy dochází ke znečištění řek chemickými látkami a k mýcení pralesů, čímž se jejich přirozené prostředí ocitá v ohrožení.

Vztahy s člověkem

Místní Mbové věří, že tyto žáby jsou převtělení kouzelníci obývající posvátné vodopády. V některých oblastech byl veleskokan goliáší naproti tomu odchytáván a jeho maso připravováno k jídlu jako pochoutka. Žáby byly také loveny a vyváženy do zoologických zahrad nebo prodávány chovatelům. Poté co byl veleskokan zařazen na seznam ohrožených druhů, vydala vláda Rovníkové Guinei vyhlášku omezující počet exportovaných jedinců za rok na 300. Určitou ochranu jim zajišťuje jejich nepřístupné prostředí - i nejzkušenější sběrači jsou schopni najít jen několik málo žab za jeden lov.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění