AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Vespa dybowskii
  • Latinský název
  • Vespa dybowskii

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Třída:hmyz
Řád:blanokřídlí
Podřád:žahadlovití
Čeleď:sršňovití
Rod:sršeň
Druh:vespa dybowskii

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 17 do 30 mm

Facebook

Vespa dybowskii

Vespa dybowskii
(Vespa dybowskii)

Popis zvířete

Vespa dybowskii je jedovatý zástupce čeledi sršňovitých, který je ojedinělý tím, že je sociální parazit.

Vzhled

Jedná se o sršeň, která připomíná svým vzhledem a velikostí sršeň obecnou. Tato sršeň je malá, až středně velká, měří obvykle 17–30 mm. Její hlava je celá rudá, prostor kolem oceli je tmavý a při pohledu z dálky se zdá černý. Královna bývá obvykle větší než dělnice. Hruď této sršně bývá někdy k nerozeznání od hrudi sršně obecné, ale někdy je zase naopak úplně jiná. Chodidla jsou rudá a tykadla taktéž rudá. Celé tělo je pokryto krátkými, hnědými chloupky. Celý zadeček je černý. V přirozené poloze má tato sršeň křídla složená v podélnou řasu nad svým tělem. Jako u všech sršní jsou tato křídla hnědá.

Způsob života

Tato sršeň je poměrně vzácná a je to jediný druh sršně, jenž žije jako sociální parazit.
Královna této sršně si jako hostitele nejčastěji vybírá sršeň obecnou nebo sršeň žlutavou.
Vnikne do jejího hnízda, a původní královnu usmrtí bodnutím žihadla do membrány mezi předníma nohama, nebo do krku. Poté ji pravděpodobně vyhodí z hnízda. Následně začne klást vajíčka a dělnice hostitelské sršně nevědomky pečují o larvy vespa dybowskii, až původní obyvatelé hnízda „vymřou“ a královna ovládne se svými dělnicemi hnízdo sama.
Stejně jako své hostitelské druhy, loví včely, vosy, motýly a vážky, ale nepohrdne ani sladkými a kvasícími šťávami z poraněných stromů, popadaným ovocem apod. Je aktivní ve dne i v noci až 22 hodin denně. Není příliš útočná, dává přednost klidu, ale při ohrožení dokáže zaútočit a velmi bolestivě bodnout. Toto bodnutí však může být závažné pouze u alergiků.

Výskyt

Tento druh preferuje mírné oblasti, jako je Japonsko, Rusko a Korea. V rozsahu svého výskytu je brán jako vzácný nebo méně častý. V Japonsku je dokonce zapsán do červené knihy.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii