AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Veverka Prévostova
  • Latinský název
  • Callosciurus prevostii

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:hlodavci
Čeleď:veverkovití
Rod:veverka
Druh:veverka prévostova

Váhy a míry

  • Délka:
  • 25 cm
  • Délka ocasu:
  • 27 cm
  • Hmotnost:
  • 500 g

Biologická data

  • Počet mláďat:
  • 2 - 4

Facebook

Veverka Prévostova

Veverka Prévostova
(Callosciurus prevostii)

Popis zvířete

Veverka Prévostova (Callosciurus prevostii) je stromová veverka z tropických deštných lesů jihovýchodní Asie.

Popis

Velikostí se podobá naší veverce obecné, tělo má dlouhé asi 25 cm a ocas 27 cm. Mohutní jedinci mohou mít hmotnost až 500 g. Původní české jméno bylo veverka nádherná, což bylo patrně díky jejímu výraznému zbarvení. Má černá záda a ocas, bílý pruh podél boků (buď po celé délce těla, nebo může být i přerušený v oblasti hrudi) a cihlově červené břicho a tlapky.

Způsob života

Živí se převážně ovocem a jinými plody, semeny a občas i drobnými živočichy. Přiživuje se i na plantážích olejných a kokosových palem. Žije v párech nebo malých rodinných skupinách a staví si velká hnízda vysoko v korunách stromů, nebo využívá dutiny. Mívá 2–4 mláďata. Vyskytuje se na Malajském poloostrově, Sumatře, Borneu, ostrově Celebes a dalších menších ostrovech.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění