AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Vlha vlaštovčí
  • Latinský název
  • Merops hirundineus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:srostloprstí
Čeleď:vlhovití
Druh:vlha vlaštovčí

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 20 do 22 cm

Facebook

Vlha vlaštovčí

Vlha vlaštovčí
(Merops hirundineus)

Popis zvířete

Vlha vlaštovčí (Merops hirundineus) je 20–22 cm velký pták z čeledi vlhovitých (Meropidae). Je štíhlá, převážně zelená s delším, černým, mírně zahnutým, na konci zašpičatělým zobákem a dlouhým, modro-bíle zbarveným, vykrojeným ocasem. Hrdlo má zbarvené bíle, žlutě a modře, přes oko se jí táhne silný černý pruh. Vyskytuje se v lesích s travnatými světlinami na rozsáhlém území subsaharské Afriky. Je částečně tažná. Jedná se o společenský druh. Živí se převážně hmyzem, nejčastěji včelami, vosami a sršněmi, na který číhá z pozorovatelny a který následně loví za letu. Hnízdí ve vlastně vybudovaných relativně dlouhých chodbičkách v příkrých březích, kam klade 2-4 bílá vejce.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii