AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Vodouš malý
  • Latinský název
  • Xenus cinereus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:bahňáci
Čeleď:slukovití
Rod:vodouš
Druh:vodouš malý

Facebook

Vodouš malý

Vodouš malý
(Xenus cinereus)

Popis zvířete

Vodouš malý (Xenus cinereus) je středně velký druh bahňáka z čeledi slukovitých. Vzdáleně se podobá pisíkovi obecnému, od kterého se liší především dlouhým, nahoru zahnutým zobákem. Shora a na hrudi je šedý, s tmavým proužkem na lopatkách a v ohbí křídla. V letu je shora celý šedý až na bílý zadní okraj křídel. Zobák je tmavý, někdy se žlutavým kořenem. Nápadně krátké nohy jsou žluté. Hnízdí v nížinné severské tajze, zimuje v Africe, Asii a Arábii.

Výskyt v Česku

Vzácně zalétl do České republiky, kde byl dosud zjištěn osmkrát, vesměs ve východní polovině území:

- červen 1962, Náměšť nad Oslavou
- květen 1979, Smiřice (okres Hradec Králové)
- září 1981, Bartošovice (okres Nový Jičín)
- červen 1983, vodní nádrž Rozkoš
- červenec 1989, vodní nádrž Rozkoš
- srpen 1998, Ostrava-Heřmanice
- červen 2001, Záhlinice
- květen 2006, Šumvald

Další dvě pozorování jsou z roku 2008:

- květen 2008, vodní nádrž Rozkoš
- červenec 2008, vodní nádrž Želivka



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii