AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Volavka bělostná
  • Latinský název
  • Egretta thula

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:brodiví
Čeleď:volavkovití
Rod:volavka
Druh:volavka bělostná

Váhy a míry

  • Délka:
  • 61 cm
  • Hmotnost:
  • 375 g

Facebook

Volavka bělostná

Volavka bělostná
(Egretta thula)

Popis zvířete

Volavka bělostná (Egretta thula) je malý zástupce čeledi volavkovitých. Hnízdí zejména v mokřadech na jihozápadě Spojených států a v Jižní Americe. Je částečně tažná.

Dorůstá 61 cm a dosahuje hmotnosti kolem 375 g. Je celá jasně bílá s černo-žlutými končetinami.

Živí se zejména rybami, korýši a hmyzem. Hnízdí v koloniích, často i s jinými brodivými ptáky. Hnízdo v podobě velké plošiny z větví si staví na stromech nebo keřích a následně do něj klade 3-4 zelenavě modrá vejce, na kterých sedí střídavě oba rodiče. Mláďata opouští hnízdo po 20-25 dnech.

V minulosti byla vysoce ohrožována lovem, její dlouhá ozdobná pera na svrchní části těla, která u ní hrají důležitou roli při námluvách, byla totiž oblíbenou dekorací dámských klobouků.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii