AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Volavka červená
  • Latinský název
  • Ardea purpurea

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Řád:brodiví
Čeleď:volavkovití
Rod:volavka
Druh:volavka červená

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 80 do 90 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 120 do 150 cm

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Facebook

Volavka červená

Volavka červená
(Ardea purpurea)

Popis zvířete

Volavka červená (Ardea purpurea) je brodivý pták o něco menší než podobná a běžnější volavka popelavá. Hnízdí v Africe, střední a jižní Evropě a jižní a východní Asii. Evropské populace jsou tažné, zimují v tropické Africe, podobně severnější asijské volavky migrují do jižních oblastí.

Volavka červená je velký pták s dlouhýma nohama, měří 80-90 cm, rozpětí křídel je 120-150 cm. Má šedé a červenohnědé zbarvení, zobák je žlutý.

Podobně jako bukači a na rozdíl od stromových volavek popelavých hnízdí volavka červená v rákosinách. Loví v mělké vodě, potravu, kterou tvoří ryby, žáby nebo hmyz, harpunuje ostrým zobákem.

Poddruhy

Jsou známy čtyři poddruhy volavky červené:

- Ardea purpurea purpurea – Afrika, Evropa, jihozápadní Asie
- Ardea purpurea bournei – Kapverdy
- Ardea purpurea madagascariensis – Madagaskar
- Ardea purpurea manilensis – východní a severní Asie

Výskyt v Česku

Volavka červená patří v Česku ke Kriticky kriticky ohroženým druhům. V letech 2001–2003 zde hnízdily nanejvýš tři páry a to na Moravě na rybnících u Tovačova a u Mikulova. Vyskytují se také na Heřmanském rybníku u Ostravy, na Třeboňsku (Velký Tisý) nebo na Pardubicku. První zaznamenané hnízdění z českého území pochází z roku 1947 z rybníku Nesyt na jižní Moravě.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění