AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Vosa prostřední
  • Latinský název
  • Dolichovespula media

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Třída:hmyz
Řád:blanokřídlí
Podřád:žahadlovití
Čeleď:sršňovití
Rod:vosa
Druh:vosa prostřední

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 11 do 18 mm

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Facebook

Vosa prostřední

Vosa prostřední
(Dolichovespula media)

Popis zvířete

Vosa prostřední (Dolichovespula media) vypadá jako sršeň, ve skutečnosti je to ale vosa. Stejně jako ostatní vosy má žihadlo napojeno na jedovou žlázu, takže může bodnout. Vzhledem k neagresivitě a nehojnosti druhu dochází k bodnutí spíše ojediněle.

Popis

Královna měří 15 - 18 mm, dělnice 11 - 14 mm, samec 12 - 16 mm. Je to druh velice variabilní, nejčastěji se dá zaměnit s vosou lesní. Samcům obvykle chybí pro tento druh typické sršní zbarvení. U dělnic je nejčastěji hlava žlutá, s černou páskou procházející mezi očima. Zadní a střední končetiny jsou obvykle červené až okrové, přední červeno-žluté. Hruď je černá, u hlavy má rudé znaky, které jsou dovnitř žlutě lemovány. Bedry jsou taktéž rudé. Tykadla jsou černá a oči poměrně velké. U beder je rudá kresba. Křídla jsou hnědá. Zadeček je skoro stejný jako u sršně obecné.

Výskyt, hnízdění

Obývá světlé a křovinaté biotopy, často v blízkosti lidských sídel, hojná je zvláště ve vyšších polohách. Volně visící kulovitá hnízda staví v hustém křoví, v živých plotech, na stromech, skalách a občas i v podstřeší, obvykle ve výšce 1 - 4 m (ale i více než 10 m). Žlotobílý až šedý obal hnízda se podobá pregamenu s uzavřenými vzduchovými komůrkami. Stavebním materiálem je živá dřevní hmota smíchaná se slinami. Vchod do hnízda je z počátku opatřen předsíní, kterou u starších hnízd dělnice rozebírají a zakládají nový vstupní otvor po straně asi v jedné třetině hnízda.

Hnízdo obsahuje 3 - 5 pláství (nejvíc 6) s ohrnutými okraji a až 1800 zárodečnými buňkami v každé z nich. Plně rozvinutá kolonie čítá 900 - 1800 jedinců všech vývojových stádií, z toho 150 až 500 z nich je dělnic. Druh rozšířený v celé Evropě, na sever až k polárnímu kruhu. V ČR rozšířený takřka všude, avšak nehojný.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii