AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Vrána šedá
  • Latinský název
  • Corvus cornix

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:krkavcovití
Rod:vrána
Druh:vrána šedá

Váhy a míry

  • Délka:
  • 50 cm
  • Rozpětí křídel:
  • 95 cm

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Vrána šedá

Vrána šedá
(Corvus cornix)

Popis zvířete

Vrána šedá (Corvus cornix) je středně velký pták z čeledi krkavcovití hojně rozšířený ve východní a severní Evropě. Původně byl považován za poddruh vrány obecné (Corvus corone cornix), ale dnes je již uznán za samostatný druh.

Vrána šedá je asi půl metru dlouhá s rozpětím křídel 95 cm. Váží asi půl kilogramu. Z největší části je šedá, černou má jen hlavu, náprsenku, křídla, ocas a nohy. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.

Vrána šedá je všežravec, živí se jak semeny a plody, tak drobnými bezobratlými nebo mršinami větších zvířat, ale dokáže napadnout i hnízda jiných ptáků a sežrat vejce nebo ptáčata. Je dobře přivyklá na člověka, často žije v blízkosti lidských sídel a živí se zde odpadky.

Vrána šedá je velmi dobrý letec. Je to poměrně inteligentní pták. Jeho hlasovým projevem je typické krákání.

Hnízdí vysoko v korunách stromů od května do července. Obvykle snáší tři až šest vajec.

V severních částech areálu svého výskytu je částečně stěhovavá, v jižnějších zůstává po celý rok. Žije samotářsky, pouze na zimu tvoří hejna o desítkách členů.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii