AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Výr africký
  • Latinský název
  • Bubo africanus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:sovy
Čeleď:puštíkovití
Rod:výr
Druh:výr africký

Váhy a míry

  • Délka:
  • 45 cm
  • Rozpětí křídel:
  • 100 cm

Facebook

Výr africký

Výr africký
(Bubo africanus)

Popis zvířete

Výr africký obývá střední a jižní Afriku. Nejraději má otevřené lesnaté krajiny a skalnaté kopce s řídce roztroušenými stromy a křovinami. Je monogamní, páry spolu zůstávají po celý život. Hnízdo buduje obvykle na zemi, ukryté v křovinách, trávě nebo mezi kameny. Hnízdí v červenci až říjnu, samice snáší 2-4 vajíčka, na kterých sedí pouze samice.

Samec se stará o přinášení potravy jak pro samici, tak později pro mláďata. Výr africký se živí bezobratlými (pavouci, brouci), malými savci, ptáky ale také plazy nebo slimáky.

V České republice je Výr africký k vidění pouze v ZOO Plzeň.

V kterých českých ZOO je k vidění