AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Výr bělavý
  • Latinský název
  • Bubo lacteus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:sovy
Čeleď:puštíkovití
Druh:výr bělavý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 53 do 61 cm
  • Rozpětí křídel:
  • 125 cm
  • Hmotnost:
  • od 2 do 3 kg

Biologická data

  • Délka života:
  • 20 let

Facebook

Výr bělavý

Výr bělavý
(Bubo lacteus)

Popis zvířete

Výr bělavý (Bubo lacteus) se vyskytuje v Africe na jih od Sahary. Žije v mozaikovitě členěné krajině lesnatých savan nebo galeriových lesů.

Výr bělavý se od všech sov odlišuje růžovými horními víčky nápadně kontrastujícími s tmavou oční duhovkou, což má druhově signalizační význam. Ozývá se hlubokým vrčením, jež střídá nezvykle vysoké pískání. Obličej má bělavý s tmavým ohraničením, ostatní peří je svrchu tmavě hnědé, vespodu světle šedé. Na uších má dva chomáče z peří.

Výr bělavý je největší sovou afrického kontinentu, ve světovém měřítku jí patří třetí místo za ketupou Blakistonovou a výrem velkým.

Patří mezi noční ptáky, hřaduje ve vysokých stromech. Jeho spánek je lehký a je schopen velmi rychle se probudit a bránit se proti napadení v denních hodinách.

Způsob obživy

Loví zajíce, mangusty, frankolíny, perličky a damany. V blízkosti měst loví i krysy a holuby. Jako jeden z mála ptáků loví i ježky. Na lov se vydává v brzkých večerních hodinách.

Rozmnožování

Hnízdní sezóna probíhá ve volné přírodě od března do září. Samice klade v průměru dvě vajíčka, na kterých sedí 35 - 38 dní. Na hnízdě zůstává po celou dobu inkubace, na samci zůstává lov potravy a krmení partnerky. Jako první je krmeno mládě, které se vylíhne jako první, v případě nedostatku potravy je krmeno pouze toto mládě (druhé mládě přežije pouze při nadbytku potravy). Plně opeřeny jsou malé sovy v devíti týdnech života, v blízkosti rodičů se však zdržují až do věku tří měsíců. Pohlavně dospívají ve 3. roce života.

V kterých českých ZOO je k vidění