AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Zajíc polární
  • Latinský název
  • Lepus arcticus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:zajícovci
Čeleď:zajícovití
Rod:zajíc
Druh:zajíc polární

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 55 do 70 cm
  • Hmotnost:
  • od 4 do 5,5 kg

Facebook

Zajíc polární

Zajíc polární
(Lepus arcticus)

Popis zvířete

Zajíc polární (Lepus arcticus) je druh zajíce přizpůsobený životu v horách a polárních krajích. Kdysi se považoval za poddruh zajíce běláka, ale nyní je veden za samostatný druh.

Jsou známy čtyři poddruhy:
- Lepus arcticus arcticus
- Lepus arcticus bangsii
- Lepus arcticus groenlandicus
- Lepus arcticus monstrabilis

Rozšíření

Žije v tundře Grónska, severní části Kanady a Aljašky.

Popis

Je přibližně 55 až 70 cm dlouhý a váží mezi 4 a 5,5 kg. Relativně k jeho velikosti má menší uši.
Během zimního období jeho srst zbělá, aby zajíci poskytla maskování v sněhu.

Strava

Zajíc polární většinou okusuje zdřevnatělé rostliny, ale nepohrdne ani pupeny, lesními plody, listy a travou. Má výborný čich a za zasněženými rostlinami, kterými se živí, dokáže i hrabat do sněhu.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii