AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Zebřička pestrá
  • Latinský název
  • Taeniopygia guttata

Známé také jako

  • pásovník šedý

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:astrildovití
Rod:zebřička
Druh:zebřička pestrá

Facebook

Zebřička pestrá

Zebřička pestrá
(Taeniopygia guttata)

Popis zvířete

Zebřička pestrá (Taeniopygia guttata) je dnes nejrozšířenějším a nejznámějším druhem astrildovitých ptáků ve střední části Austrálie, ačkoli se vyskytuje po celém australském kontinentě pouze s výjimkou nejchladnějších a příliš vlhkých oblastí na severu a jihu. Izolovaně žije i v Indonésii. Člověkem však byla zavlečena i na Puerto Rico, do Portugalska a Spojených států. Je velmi populární také jako klecový pták.

Rozlišujeme dvě zeměpisné formy zebřiček:
- zebřička pestrá ostrovní (Taeniopygia guttata guttata)
- zebřička pestrá australská (Taeniopygia guttata castanotis)

Obývá širokou škálu krajin, nejhojněji se však vyskytuje ve stepích s roztroušeným porostem stromů a keřů, často zasahuje také do těsné blízkosti lidských obydlích.

Je semenožravá.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění