AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Želva amboinská
  • Latinský název
  • Cuora amboinensis

Známé také jako

  • kuora východoasijská

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:želvy
Čeleď:batagurovití
Rod:želva
Druh:želva amboinská

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 20 do 25 cm

Biologická data

  • Délka života:
  • 15 let

Facebook

Želva amboinská

Želva amboinská
(Cuora amboinensis)

Popis zvířete

Želva amboinská (Cuora amboinensis), též Kuora východoasijská je druhem rodu Cuora a patří mezi želvy sladkovodní.

Popis

Je hnědě zbarvena, má žluté proužky na hlavě a krku. Karapax má hladký a klenutý se žlutým proužkem na jeho okraji. Plastron má barvu pastelově žlutou s černými a hnědými skvrnami, nevykrojený u ocasu. Končetiny má šedočerné. Na prstech má silné drápy. Samce i samici je nesnadné odlišit. Samci mají delší, tlustší ocas a samičky mají klenutější karapax. Je velká 20 - 25 cm (karapax).

Dokáže se celá uzavřít do krunýře. Někdy se vydá i daleko od vody. Velmi ráda se sluní. Není plachá, lze ji tedy zastihnout na vyčnívajících kamenech a kmenech. Žije asi 15 let. Je aktivní ve dne, k zimnímu spánku se neukládá.

Potrava

Živí se hmyzem, bezobratlími živočichy, drobnými obratlovci, ale i rostlinami a spadenými plody. Potravu loví pod vodou i sbírá na souši. Mlaďata se živí téměř výhradně masem.

Reprodukce

Pohlavní dospělosti samička dosahuje pátým až šestým rokem a samec v osmi letech. Před pářením potřebuje osmitýdenní klid. Po období klidu se páří. Při namlouvacím rituálu samec vyleze na samičku a zatlačí drápy na její hlavu. Samička svou hlavu zasune do krunýře a vystrčí svou zadní část. K páření dochází ve vodě. I při chovu v zajetí se dobře rozmnožují.

Samice klade vejce dvakrát až čtyřikrát za sezonu, v dubnu až červnu. Snáší 2 vejce o hmotnosti 15 - 20 g. Inkubační doba je asi 48 - 54 dnů. Mláďata váží 14 g a jsou velká asi 4 cm. Mláďata tráví ve vodě o hodně více času, než dospělé želvy.

Výskyt

Obývá močály, tůně, zavlažovací kanály, jezera, řeky, mělké vody a vlhkou souš. Vyskytuje se v jihovýchodní Asii, od Indie po Barmu,v zemích Bangladéš, Malajsie, Thajsko, Filipíny, také na Kubě, vysazena byla i na Floridě.

Patřila k nejběžnějším želvám v jihovýchodní Asii, ohrožuje ji však obchod s želvím masem, který ji tlačí na pokraj vyhubení.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění