AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Želva chilská
  • Latinský název
  • Chelonoidis chilensis

Známé také jako

  • želva pampová

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:želvy
Čeleď:testudovití
Druh:želva chilská

Váhy a míry

  • Délka:
  • 25 cm
  • Hmotnost:
  • do 1,5 kg

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Želva chilská

Želva chilská
(Chelonoidis chilensis)

Popis zvířete

Želva chilská (Geochelone chilensis) se výskytuje v Argentině a Paraguayi. Typickým životním prostředím jsou tzv. Chaco - suché polopouštní až pouštní oblasti s roztroušenými keři a stromy.

Tato středně velká suchozemská želva je nejmenším zástupcem rodu Geochelone. Pohlaví je u tohoto druhu poměrně těžko rozpoznatelné. Nicméně samci jsou zpravidla menší a mají o něco delší ocas.

Želva chilská je typická tím, že poměrně dlouhou část roku přečkává v hibernovaném stavu a to nejen v zimě, nýbrž i v letních měsících. Živí se travinami, sukulenty a plody různých keřů.

Rozmnožování

V období námluv a páření jsou samci velmi teritoriální, přičemž své protivníky aktivně napadají. Samice snáší 1 - 7 vajec až třikrát za rok. Délka inkubace je 12 - 16 měsíců.
Želva chilská pohlavně dospívá až ve 12 letech.

Stejně jako většina ostatních suchozemských želv patří i tento druh k ohrožených. Na vině je odchyt za účelem obchodu se zvířaty a získání potravy. Podle odhadů je jen v Argentině ročně odchyceno 20 – 50 tisíc jedinců. Želvy navíc ohrožuje i volný chov dobytka.

V kterých českých ZOO je k vidění