AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Želva karolínská
  • Latinský název
  • Terrapene ornata

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:plazi
Řád:želvy
Čeleď:emydovití
Rod:želva
Druh:želva karolínská

Váhy a míry

Facebook

Želva karolínská

Želva karolínská
(Terrapene ornata)

Popis zvířete

Želva karolínská (latinsky Terrapene ornata) patří k oblíbeným druhům chovaným u nás. Tato až 20 cm veliká želva se běžně vyskytuje ve Spojených státech amerických, mezi západními přítoky Mississippi, kde se v travnatých krajích blízko vody živí převážně masitou potravou, jako jsou šneci nebo houby. Rostlinou potravu pojídá pouze pro doplnění živin.

Její největší zajímavostí je kloub, který příčně probíhá břišní částí krunýře a umožňuje "uzavření" pancíře zatáhnutím jeho části. Zajímavé je také rozlišení pohlaví barvou očí, samečci mají červenohnědé zabarvení, samičky žlutavé.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění