AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Želva pralesní
  • Latinský název
  • Chelonoidis denticulata

Známé také jako

  • želva lesní
  • želva zoubkovaná

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:želvy
Čeleď:testudovití
Druh:želva pralesní

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 40 do 75 cm
  • Hmotnost:
  • od 11 do 15 kg

Biologická data

  • Délka života:
  • do 50 roky

Facebook

Želva pralesní

Želva pralesní
(Chelonoidis denticulata)

Popis zvířete

Želva pralesní (Geochelone denticulata) se vyskytuje na severu Jižní Ameriky (Brazílie, Bolívie, Ekvádor, Peru, Venezuela, jižní Kolumbie). Obývá bažinaté půdy subtropického a tropického deštného pralesa, kde se zahrabává do spadlého listí a pod kmeny mrtvých stromů. Vyhýbá se otevřeným savanám.

Želva pralesní je velice podobná želvě uhlířské. Podle některých znaků je však rozlišení snadné. Nohy želvy uhlířské jsou všeobecně červené, u želvy pralesní oranžovohnědé. Želva pralesní má pouze jeden pár prefrontálních šupin, které jsou delší a podstatně větší než u želvy uhlířské. Ocas samců želvy uhlířské je mnohem tlustší a víc zploštělý. Inguinální štítek je u tohoto druhu podstatně větší (až o 200%) než u želvy pralesní. Karapax starých samců želvy pralesní je jasně delší než u želvy uhlířské a nikdy nemá sedlový tvar.

Želvy pralesní jsou v dospělosti převážně býložravé, dávají přednost spadanému ovoci, ale jedí i trávu, byliny a nepohrdnou ani mršinami. Mláďata jsou více masožravá.

Rozmnožování

Délka inkubace je 105 - 202 dní. Samice snáší 2 - 15 vajec. Po vylíhnutí měří malé želvičky 40 - 45 mm. Želvy pralesní dosahují pohlavní dospělosti v 8. až 10. roce života.

V kterých českých ZOO je k vidění