AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Želva sloní
  • Latinský název
  • Geochelone nigra

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:želvy
Podřád:skrytohrdlí
Čeleď:želvovití
Rod:želva
Druh:želva sloní

Facebook

Želva sloní

Želva sloní
(Geochelone nigra)

Popis zvířete

Želva sloní (Geochelone nigra) je největší žijící pozemní druh želvy.

Synonyma - Chelonoidis nigra Harlan, 1827

Popis

Želva sloní může být až 1,2 m dlouhá a dosahuje hmotnosti 200 kg. Tvar krunýře se liší podle poddruhu želvy: některé mají krunýř sedlovitý a v přední části klenutý, což jim umožňuje zvednout hlavu a dosáhnout tak i na vyšší zdroje potravy, jiné mají krunýř klenutý a živí se nižšími rostlinami. Vždy je černě zbarvený. Končetiny jsou robustní, s krátkými prsty.

Rozšíření

Je to endemit souostroví Galapágy. Toto souostroví je sopečného původu. Želvy tak žijí na velmi úrodné půdě, zároveň ale také na černém sopečném popelu, který je vysoce výhřevný

Biologie

Většinu života tráví pastvou v malých skupinách a vyhříváním se v loužích nebo válením v bahně. V období rozmnožování se samci stávají teritoriální a hledají partnerky. Technika zásnub je u samců želv sloních nekompromisní. Jakmile samec vyhledá příhodnou samici, vnutí ji drsně podřízené postavení, kouše a štípe ji do nohou, aby ji přinutil k nehybnosti. Potom se vysune na její hřbet a páří se s ní.

Jsou vejcorodé, samice vyhrabávají v zemi jámy, kam pak kladou vejce.

Ochrana

Přestože některé želvy sloní žijí zaručeně déle než 100 let, druh je z hlediska ochrany zranitelný ve své existenci. Tyto želvy jsou ohrožovány hlavně v mladém věku introdukovanými zvířaty, například potkany, kočkami a potravní konkurencí v podobě koz a dobytka.

Od roku 1965 se snaží výzkumná stanice Charlese Darwina (Charles Darwin Research Station) na základě programu a repatriace želv sloních pozvednout jejich upadávající populaci. Do března roku 2000 bylo vypuštěno do přírody 1000 želv sloních.

Poddruhy

- G. nigra abingdoni (Gunther, 1877)
- G. nigra becki (Rothschild, 1901)
- G. nigra darwini (Van Denburgh, 1907)
- G. nigra ephippium (Gunther, 1845)
- G. nigra galapagoensis (Baur, 1889) †
- G. nigra guntheri (Baur, 1889)
- G. nigra hoodensis (Van Denburgh, 1907)
- G. nigra chathamensis (Van Denburgh, 1907)
- G. nigra micropyes (Gunther, 1875)
- G. nigra nigra (Harlan, 1827)
- G. nigra phantastica (Van Denburgh, 1907)
- G. nigra porteri (Rothschild, 1903)
- G. nigra vandenburghi (de Sola, 1930)

V zoo

Želvu sloní v Česku chová Zoologická zahrada Praha, v pavilonu Velké želvy. Nalézá se tam Želva sloní santacruzská, Želva sloní pinzónská a také Želva obrovská.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění