AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Zoborožec guinejský
  • Latinský název
  • Aceros plicatus

Známé také jako

  • zoborožec temný
  • zoborožec Blythův temný

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:srostloprstí
Čeleď:zoborožcovití
Druh:zoborožec guinejský

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 65 do 85 cm
  • Hmotnost:
  • od 1,2 do 2 kg

Facebook

Zoborožec guinejský

Zoborožec guinejský
(Aceros plicatus)

Popis zvířete

Zoborožec guinejský, známý také jako Zoborožec temný obývá primární i sekundární pralesy, nížinné a mokřadní lesy do 1500 m.n.m. Živí se různými bobulemi, fíky, ovocem a nepohrdnou ani drobnými živočichy či hmyzem.

Pohlavní rozdíly jsou velmi výrazné. Samec má větší zobák, hlavu a krk pokrývá zlatožluté peří, oční okruží má červené, u samičky je peří černé.

Rozmnožování

Snáší 1 - 2 někdy i 3 vejce, na nichž samice sedí okolo 40 dnů. Samec ji zazdívá v hnízdní dutině směsí jílu a trusu a celou dobu odchovu ji krmí. Chrání tím svou družku i potomstvo před predátory.

V kterých českých ZOO je k vidění