AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Zoborožec hrubozobý
  • Latinský název
  • Ceratogymna atrata

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:srostloprstí
Čeleď:zoborožcovití
Druh:zoborožec hrubozobý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 60 do 70 cm
  • Hmotnost:
  • od 0,9 do 1,6 kg

Facebook

Zoborožec hrubozobý

Zoborožec hrubozobý
(Ceratogymna atrata)

Popis zvířete

Zoborožec hrubozobý (Ceratogymna atrata) obývá oblast střední a západní Afriky. Vyskytuje se především v původních nížinných pralesích. Lze je ovšem zastihnout i v galeriových a nepůvodních lesích a také na plantážích. Samec je celý černý, zatímco samička má rezavohnědou hlavu a krk. Navíc je i o něco menší.

Zoborožec hrubozobý žije po většinu roku v párech nebo v malých rodinných skupinách čítajících 3 až 5 jedinců. Při hledání potravy v mimo hnízdním období se však ptáci sdružují do skupin čítajících až 40 jedinců.

Potrava

Devadesát procent potravy tvoří ovoce včetně fíků a plodů olejnice guinejské. V menší míře se živí drobným hmyzem. Obživu většinou hledá v korunách stromů; pro semena a pro hmyz slétá na zem, hmyz však umí ulovit i přímo ve vzduchu. Tito zoborožci také poměrně často plení kulovitá hnízda snovačů.

Rozmnožování

Samice snáší 1 - 2 vejce. Hnízdo zoborožců se nachází v dutině stromu ve výšce 10 – 23 metrů. Na zazdívání dutiny se podílí jak samec tak i samice. Při rozmnožování často spolupracují i další členové rodinné skupiny - mláďata odchovaná v předchozích letech. ve formě velké koule ze suché trávy a s vchodem ze strany budují oba partneři obvykle značně vysoko na přehledném otevřeném místě, např. i na vrcholu telefonních sloupů mezi sloupem a dráty.

V kterých českých ZOO je k vidění