AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Zoborožec hvízdavý
  • Latinský název
  • Bycanistes fistulator

Známé také jako

  • zoborožec chechtavý

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:srostloprstí
Čeleď:zoborožcovití
Rod:zoborožec
Druh:zoborožec hvízdavý

Váhy a míry

  • Délka:
  • 45 cm
  • Hmotnost:
  • od 413 do 710 g

Facebook

Zoborožec hvízdavý

Zoborožec hvízdavý
(Bycanistes fistulator)

Popis zvířete

Zoborožec hvízdavý (Bycanistes fistulator) se vyskytuje v lesích, mangrovový porostech a na plantážích rovníkové západní Afriky. Živí se plody a hmyzem.

Typickými znaky zoborožců rodu Ceratogymna jsou: dobře vyvinutý nástavec na zobáku, ježatá chocholka, kůže po stranách hlavy a na hrdle holá a modrá, měkké výrůstky, ocas okrouhlý a kratší než křídla, vnější letky nejsou na konci zúženy.

Zoborožce hvízdavého poznáme na první pohled černo-bílého zbarvení, modrého kroužku holé kůže kolem oka a výrazného žluto-oranžového zobáku s nástavcem.

Tento druh je v přírodě velmi hlučný. Nejčastěji se vyskytuje v rodinných skupinách nebo menších hejnech. Potravu hledají ve vyšších patrech pralesa ve výškách 30 až 50 m. Živí se hlavně plody a hmyzem.

Rozmnožování

Délka inkubace je 28 dní. Samice snáší 1 - 3 vejce. I u tohoto druhu zoborožce samec v období hnízdění zazdívá svou partnerku do dutiny stromu. Samice uvnitř stráví zhruba 3 měsíce.

V kterých českých ZOO je k vidění