AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Zoborožec kaferský
  • Latinský název
  • Tockus leucomelas

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:srostloprstí
Čeleď:zoborožcovití
Rod:zoborožec
Druh:zoborožec kaferský

Facebook

Zoborožec kaferský

Zoborožec kaferský
(Tockus leucomelas)

Popis zvířete

Zoborožec jihoafrický (Tockus leucomelas) je hojný druh zoborožce obývající rozsáhlé listnaté lesy a trnité porosty v jižní Africe.

Náleží mezi středně velké druhy ptáků, dorůstá 48 - 60 cm. Má dlouhý žlutý zobák s přilbou. Na spodní straně těla je zbarven převážně bíle se šedým krkem, na vrchí straně černě s množstvím bílých skvrn a pruhů, kolem oka má charakteristicky růžově zbarvenou kůži.

Potravu vyhledává zejména na zemi, požírá přednostně semena, malý hmyz, pavouky a škorpiony, v období sucha tvoří důležitou složku jeho potravy termiti a mravenci. Hnízdí v dutinách stromů, kam samice klade 3 - 4 bílá vejce, na kterých sedí po dobu 25 dnů.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění