AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Zoborožec šedolící
  • Latinský název
  • Ceratogymna brevis

Známé také jako

  • zoborožec stříbrouchý

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:srostloprstí
Čeleď:zoborožcovití
Druh:zoborožec šedolící

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 65 do 80 cm
  • Hmotnost:
  • od 1 do 1,5 kg

Facebook

Zoborožec šedolící

Zoborožec šedolící
(Ceratogymna brevis)

Popis zvířete

Zoborožec šedolící obývá stálezelené lesy ve východní Africe. V Zimbabwe je ohrožený kvůli ničení přirozeného životního prostředí. Žije v párech, na nocovištích se občas objevují hejna o několika stech jedincích.

Živí se ovocem, různými bobulemi, hmyzem a požírá i ptačí vejce.

Samice snáší 1 - 3 vejce, inkubace trvá 40 dnů a mláďata se osamostatňují po 80 dnech.

V kterých českých ZOO je k vidění