AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Delfín pruhovaný
  • Latinský název
  • Stenella coeruleoalba

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:kytovci
Čeleď:delfínovití
Rod:delfín
Druh:delfín pruhovaný

Váhy a míry

  • Délka:
  • 2,5 m
  • Hmotnost:
  • 100 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 12 měsíců

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Delfín pruhovaný

Delfín pruhovaný
(Stenella coeruleoalba)

Popis zvířete

Delfín pruhovaný (Stenella coeruleoalba) je hojně rozšířený druh delfína dosahující délky až 2,5 m a hmotnosti okolo 100 kg. Delfín pruhovaný je zatím hojně rozšířený a vyhynutí mu bezprostředně nehrozí.

Synonyma

- Delphinus coeruleo-albus
- Stenella asthenops
- Stenella euphrosyne
- Stenella styx

Popis

Na hřbetě je modrošedý, na břiše bílý.Po stranách se táhne černý pruh, který se před očima rozvětvuje směrem k břišní ploutvi. Zobák má plochý a krátký.

Areál rozšíření

Kolem Sev. Afriky v Atlantiku od nového Skotska po Malé Antily. V Pacifiku od Beringovy úžiny po Dolní Kalifornii - obývá teplé moře v mírném pásmu a oceány v tropickém. S teplými proudy se dostává i severněji.

Způsob života

Často se sdružuje do stád po stovkách kusů, občas jsou k vidění i stáda až po 3 000. Rádi skotačí kolem lodí, kde vyskakují vysoko nad hladinu. Delfín pruhovaný má občas sklony k panice, proto často celá stáda uvíznou na mělčinách.

Potrava

ryby, kalmáry a korýše loví ve skupinách.

Rozmnožování

Doba březosti se pohybuje kolem 12 měsíců, poté se narodí jediné mládě, měřící 1 m. Samice ho kojí asi 8 měsíců.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii