AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Delfínovec laplatský
  • Latinský název
  • Pontoporia blainvillei

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:kytovci
Čeleď:delfínovcovití
Rod:delfínovec
Druh:delfínovec laplatský

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 1,4 do 1,6 m
  • Hmotnost:
  • 60 kg

Facebook

Delfínovec laplatský

Delfínovec laplatský
(Pontoporia blainvillei)

Popis zvířete

Delfínovec laplatský (Pontoporia blainvillei) je jediný druh rodu Pontoporia z řádu kytovců. Pro bližší určení přísluší do čeledi delfínovcovití z podřádu ozubených. Žije v ústí jihoamerické řeky Río de la Plata. Je jediným delfínovcem, který zavítá i do brakických vod atlantického pobřeží Jižní Ameriky, kde bývá spatřen v početných skupinách.

Popis

Je to nejmenší kytovec vůbec, bývá dlouhý 1,4 až 1,6 metrů, barvy hnědavě šedé až šedé a váží průvěrně 60 kg. Čelisti má silně protažené a velmi úzké a nachází se v nich průměrně 200 až 240 zubů. Jeho zrak je slabý. Při orientaci a lovu je odkázán výhradně na echolokaci, která zrak spolehlivě nahrazuje. Jeho dlouhá čelist (rezonátor a zvukovod) svědčí o výborných orientačních schopnostech. Je jediným druhem ozubených kytovců, jehož lebka je symetricky stavěná.

Jeho potravu tvoří výhradně ryby, a to sladkovodní i mořské. Samice je stejného vzhledu jako samec, špatně se rozlišují. Samice rodí většinou jen jedno mládě které kojí z mléčných struků.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii