AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Gueréza zelená
  • Latinský název
  • Procolobus verus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:primáti
Čeleď:kočkodanovití
Druh:gueréza zelená

Váhy a míry

  • Délka:
  • do 50 cm
  • Délka ocasu:
  • od 50 do 60 cm
  • Hmotnost:
  • od 4 do 6 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 150 do 180 dnů

Facebook

Gueréza zelená

Gueréza zelená
(Procolobus verus)

Popis zvířete

Gueréza zelená (Procolobus verus) je primát z čeledi kočkodanovitých, který žije v tropických deštných lesích v Sierra Leone, Togu a Nigérii. Má olivově hnědou barvu. Dává přednost bažinatým místům a pohybuje se v nižších částech lesa. Živí se převážně listy, květy, pupeny a ovocem ze stromů. Jedná se o ohrožený druh.

Samice jsou březí zpravidla 150-180 dnů a pak své mládě několik týdnů nosí v tlamě. Pohybuje se v tlupách cca 10-15 (20) jedinců, skupina však může mít i méně než 5 členů. Ve skupině jsou zpravidla 1-2 samci. Ozývají se takřka nezaměnitelným chrochtavým zpěvem na který téměř vždy reaguje alespoň jedna tlupa stejným způsobem. Může se vyskytovat ve společnosti některých druhů kočkodanů. Váha je u samic okolo 4 kilogramů a délka těla nepřesáhne 50 cm, ocas měří mezi 50-60 cm. Samci mohou mít až 6 kg, délku těla a ocasu jsou obdobné jako u samic (délka těla nepatrně delší).



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii