AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Hrabáč kapský
  • Latinský název
  • Orycteropus afer

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:hrabáči
Čeleď:hrabáčovití
Druh:hrabáč kapský

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 100 do 160 cm
  • Hmotnost:
  • od 40 do 100 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 240 do 245 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1
  • Délka života:
  • do 24 roky

Facebook

Hrabáč kapský

Hrabáč kapský
(Orycteropus afer)

Popis zvířete

Hrabáči jsou středně velcí savci podobní mravenečníkům či prasatům. Nalezneme je v Africe, jižně od Sahary. Žijí převážně v savanách či řídkých lesích).

Hrabáč kapský má silné nohy podobné lopatkovitým kopýtkům, na nichž má drápy. Pomoci nich se dobívá do termitišť, kde pomocí dlouhého úzkého jazyka loví potravu (hmyz,mravence či termity). Potravu polykají vcelku, rozmělňuje ji až jejich svalnatý žaludek.

Je aktivní v noci, přes den často odpočívá v norách, které si sám vyhrabe (některé chodby jsou dlouhé až 10 m). Pohybují se skoky po zadních končetinách, přičemž našlapují na celá chodidla. Kromě zraku mají hrabáči dobře vyvinuté smysly. Žijí samotářsky.

Chov Hrabáčů v ZOO Praha

Hrabáče chová málokterá zoo a ještě vzácnější jsou u něj mláďata. V pražské ZOO se doposud podařilo odchovat na tři mláďata.

V Zoo Praha jsou hrabáči od roku 1979, první mládě se narodilo v roce 1988. V roce 2001 dostali samostatnou expozici v Africkém domě, kde jsou dnes chovány dvě samice a jeden samec.

V kterých českých ZOO je k vidění
Podobná zvířata: