AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kočka zlatá
  • Latinský název
  • Caracal aurata

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:kočkovití
Druh:kočka zlatá

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 38 do 51 cm
  • Délka:
  • od 60 do 102 cm
  • Délka ocasu:
  • od 16 do 46 cm
  • Hmotnost:
  • od 11 do 14 kg

Biologická data

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Kočka zlatá

Kočka zlatá
(Caracal aurata)

Popis zvířete

Kočka zlatá (Caracal aurata) je středně velká kočka obývající deštné pralesy rovníkové Afriky. Vypadá jako menší kočka Temminckova, s kterou ale není příbuzná. V minulosti byla zařazována do rodu Felis, nyní je zástupcem rodu Caracal, někdy však bývá vyčleňována do zvláštního rodu Profelis.

Vzhled

Kočka zlatá je asi dvakrát větší než kočka domácí. Je mohutná, má dlouhé nohy a kulatou hlavu, která je vzhledem k velikosti těla poměrně malá. Vyskytuje se ve dvou základních barevných formách: šedé a zlaté. Mohou být jednobarevné nebo skvrnité. Břicho, krk, brada a tváře jsou vždy světlejší než zbytek těla, mohou být až bílé. Ocas je naopak tmavší a je zakončený černou špičkou. Asi 4 % populace jsou úplně černé.

V západní Africe bývají kočky zlaté skvrnitější, kresba se může objevit na celém těle nebo jen na zádech, nohou a krku. Tyto hodně skvrnité kočky tvoří poddruh P. a. celidogaster. Kočky, které žijí na východní části areálu mívají kresbu jen na nohou a na břiše. Takto zbarvené kočky jsou tedy považovány za poddruh P. a. aurata.

Barevné formy, šedá a zlatá, byly v minulosti rozlišeny jako samostatné druhy.

Rozšíření

Kočka zlatá žije v pralesech rovníkové Afriky, od Senegalu přes Nigérii po Středoafrickou republiku, Demokratickou republiku Kongo a Rwandu, nejjižněji žije v Angole.

Stanoviště

Primární deštný prales, nezasažený člověkem. Do velké míry je schopna se přizpůsobit kácení lesů, obývá pak hustý podrost a křoviny. Údajně se vyskytuje také v suchých tropických lesích a na savanách, ale jen velmi zřídka.

Biologie

Jsou to samotáři, aktivní v noci nebo za svítání a za soumraku. Přes den odpočívají ve větvích stromů. O jejich chování v přírodě toho není moc známo. V zajetí se ale dobře rozmnožují, březost trvá 75–78 dní, pak se narodí pouze jedno nebo dvě koťata, která velmi rychle rostou a jsou odstavena už 6 týdnech věku. Sexuálně dospívají asi v 18 měsících. Dožívají se až 15 let.

Kočky zlaté jsou aktivní lovci. Přestože umějí dobře šplhat, potravu hledají spíše na zemi. Loví hlodavce, damany a ptáky, dokážou ulovit také malé antilopy jako je chocholatka, někdy loví i malé opice. Podle některých zpráv napadají i dobytek a drůbež.

Kočka zlatá a člověk

Pygmejové věří, že ocas kočky zlaté je talisman, který jim pomůže ulovit slona. Kožešina je také součást ceremoniálních tradičních oděvů.

Lov koček zlatých pro tyto účely je ale nijak neohrožuje, na rozdíl od odlesňování krajiny, které představuje největší hrozbu pro populace zlatých koček.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii